Działanie przeciwzapalne wyciągów roślinnych w chorobach świń

pigsZespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRSV) jest z punktu widzenia ekonomicznego, jedną z najpoważniejszych chorób w stadach świń. Elementami ograniczajacymi jego występowanie jest diagnostyka i monitoring, zarządzanie stadem, bioasekuracja i immunizacja. Podobnym problemem ekonomicznym są schorzenia związane z występowaniem E. coli, dlatego ograniczenie tych jednostek chorobowych jest celem wielu przedsięwzięć badawczych.

Obawy konsumentów związane z opornością bakterii na antybiotyki skłoniły do poszukiwania dodatkowych metod ochrony zdrowia świń, w tym zastosowania specjalnych dodatków paszowych, wykorzystujących wybrane ekstrakty roślinne.

Badacze przeprowadzili dwa doświadczenia w celu sprawdzenia korzystnego wpływu ekstraktów roślinnych w celu zwalczania PRRS i E. coli . W obu eksperymentach naukowcy wykorzystali cztery diety u prosiąt odstawionych od matki, w tym dietę kontrolną i trzy z dodatkami ekstraktów roślinnych w tym wyciągu z czosnku, kurkumy, imbiru i pieprzu.

„Wiedzieliśmy od dawna, że ​​ekstrakty roślinne, zwane również olejkami eterycznymi i zioła, mają pewne działania biologiczne,” powiedział Yanhong Liu, doktorant, który prowadził badania. „Na przykład, mogą one działać jako przeciwutleniacze lub jako środki przeciwdrobnoustrojowe. Chcieliśmy sprawdzić, czy możemy uzyskać korzyści z podawania tych produktów w bardzo niskich dawkach u świń”

E. coli jest szczególnie niebezpieczna w okresie odstawienia i przystosowania się do nowej karmy i nowych warunków środowiskowych..

Świnie, u których prowokowano kontakt z E. coli, które były karmione każdym z trzech ekstraktów roślinnych wykazywały niższą częstość występowania biegunki (20%) niż świnie karmione dietą kontrolną (40%).

U świń prowokowanych wirusem PRRS zastosowano podobne wyciągi roślinne. Zaobserwowano, że przyrosty były lepsze w tygodniu 1 (55%) i w 2 (40%) niż u świń karmionych dietą kontrolną. Świnie wykazywały apetyt i przybierały na wadze. Okazało się, że jest to szczególnie widoczne w diecie, w której zastosowano kurkumę.

W badaniach krwi świń karmionych dietą z wyciągami roślinnymi stwierdzono niższe stężenie mediatorów zapalnych niż w grupie karmionych dietą kontrolną. Obserwacje te sugerują również, że wyciągi z roślin mogą zmniejszyć trwające zapalenie i zapobiec infekcjom wtórnym.

Naukowcy są przekonani, że korzyści wynikały z wpływu wyciągów na system odpornościowy zwierząt.

Źródło: „Dietary plant extracts alleviate diarrhea and alter immune responses of weaned pigs experimentally infected with a pathogenic Escherichia coli” was published in the November 2013 issue of Journal of Animal Science. Co-authors of the study were Liu, Pettigrew, M. Song, M. Che, J.A.S. Almeida, J.J. Lee, D. Bravo, and C.W. Maddox.